Welke vormen van uitvaartverzekeringen zijn er?

Welke vormen van uitvaartverzekeringen zijn er?

Net als bij een zorgverzekering heb je ook verschillende vormen van uitvaartverzekeringen. Er zijn vier verschillende vormen waaruit je kunt kiezen bij het afsluiten van een uitvaartverzekering. Hieronder leggen we deze 4 vormen kort uit en geven een conclusie welke volgens ons het beste bij studenten past.

Uitvaartverzekering
MonutaBereken je premie
DelaBereken je premie

Natura uitvaartverzekering

Met een Natura uitvaartverzekering wordt de uitvaart precies zo geregeld als in de polis afgesproken staat, er zijn geen extra verborgen kosten voor nabestaanden. Behalve als de nabestaanden andere wensen hebben als in de polis beschreven staat. Het voordeel van een Natura uitvaartverzekering is dat er weinig zorgen zijn voor de nabestaanden, de uitvaartverzekering neemt namelijk het meeste werk uit handen. Het nadeel is dat er o.a. ook is afgesproken wie de uitvaartverzorger wordt, vaak is dit op pakketbasis. Mochten je nabestaanden willen dat de uitvaart door iemand anders dan de aangewezen uitvaartverzorger wordt verzorgd dan is dit mogelijk en wordt er een afgesproken bedrag uitgekeerd. Een Natura uitvaartverzekering is een vooraf afgesproken pakket aan middelen waarvan gebruik gemaakt mag worden.

Kapitaal uitvaartverzekering

Een kapitaal uitvaartverzekering zegt het eigenlijk al, je spaart een bedrag op voor je uitvaart. Dit bedrag is na overlijden vrij te besteden door de nabestaanden aan jouw uitvaart. De hoogte van het verzekerde bedrag wordt van tevoren afgesproken in de polis. Het nadeel is dat nabestaanden na overlijden alles zelf moeten regelen, zoals het vinden van een uitvaartverzorger. Daarnaast kan het zo zijn dat je uitvaart duurder uitvalt dan je van tevoren bedacht had, bereken daarom altijd van tevoren goed wat jij denkt dat je uitvaart gaat kosten. Mocht je uitvaart duurder uitvallen dan zijn deze kosten voor je nabestaanden. Mocht het zo zijn dat je uitvaart minder kost dan het verzekerde bedrag dan krijgen je nabestaanden het overige bedrag in geld uitgekeerd.

Natura sommenverzekering

Met een Natura sommenverzekering kies je ervoor om een bedrag en geen pakket te verzekeren, wel is het zo dat het gehele verzekerde bedrag op moet gaan aan de uitvaart. Het is dus niet zoals bij een kapitaal uitvaartverzekering dat het resterende bedrag wordt uitgekeerd aan de nabestaanden. Wel hebben nabestaanden vrije keuzen in alle wensen voor de uitvaart, maar moeten nabestaanden net zoals bij een kapitaal uitvaartverzekering veel zelf regelen. Is het verzekerde bedrag te laag dan moeten nabestaande het resterende bedrag zelf bijleggen. Het voordeel is dat een Natura sommenverzekering wel in de meeste gevallen goedkoper is dan een kapitaal uitvaartverzekering.

Combinatie uitvaartverzekering

Met een Combinatie uitvaartverzekering kies je voor de voordelen van zowel een Natura uitvaartverzekering als die van de Kapitaal uitvaartverzekering. Je verzekert je voor een standaard pakket en vult dit aan met jouw wensen. Want als je bijvoorbeeld zelf een (duurdere) kist wilt uitzoeken kan dit niet met een Natura uitvaartverzekering, maar wel met een Kapitaal uitvaartverzekering. Met een Combinatie uitvaartverzekering kan je er voor kiezen om dit extra te verzekeren.

Uitvaartverzekering
MonutaBereken je premie
DelaBereken je premie

Onze conclusie

In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een Kapitaal uitvaartverzekering, want met een Kapitaal uitvaartverzekering ben je vrij in de keuze van besteding. Weet je al goed wat je wilt? Dan is een Natura uitvaartverzekering een betere optie. De meeste ouderen kiezen dan ook voor een Natura uitvaartverzekering, omdat deze goedkoper is dan een Kapitaal uitvaartverzekering. Jongeren en studenten kiezen over het algemeen voor een Kapitaal uitvaartverzekering. Zij zien wel wat in de voordelen van een Kapitaal uitvaartverzekering zoals het vrij zijn in de besteding, handig als je wensen ooit veranderen. Een Kapitaal uitvaartverzekering betekent dan ook niet dat je geen plan kunt achterlaten voor je uitvaart, zo neem je jouw nabestaanden, met een Kapitaal uitvaartverzekering, een hele hoop zorg uit handen.

Marnix